reprezentanca odbijanje ddv
Domača stran Zemljevid strani   Računovodski servisPošlji sporočilo
Računovodski servis Storitve Zaposleni Povezave Kontakt Računovodska tarifa Novosti Povpraševanje
Preizkušeni računovodja

ALI JE RAČUNOVODSKI SERVIS ODGOVOREN ZA PRAVILNOST RAČUNOVODSKIH IZKAZOV?

 

Ne bodite presenečeni, ko boste kot poslovodja ugotovili, da osebno odgovarjate za pravilnost računovodskih izkazov. Zato predlagamo pozornost že pri sklepanju pogodbe o opravljanju računovodskih storitev. Poskrbeti morate, da se računovodski servis zaveže, da bo storitve opravljal v skladu z zakonodajo, slovenskimi računovodskimi standardi in kodeksom poklicne etike računovodij. To pomeni tudi ažurno vodenje računovodstva in obveščanje naročnika o spremembah zakonodaje. V pogodbi mora biti določeno tudi hranjenje dokumetacije in varovanje vaših podatkov, saj morajo ostati poslovna skrivnost.

Na drugi strani je vaša odgovornost v pravočasnem posredovanju urejenih, resničnih in verodostojnih poslovnih listin, saj v nasprotnem primeru izvajalec za posledice ne odgovarja.

Ponavadi se posledice neodgovornega računovodskega servisa pokažejo šele ob nastopu davčne inšpekcije. Po plačilu kazni in davka z zamudnimi obrestmi podjetju preostane le tožba, kjer je potrebno napako dokazati. To pomeni dodatne stroške odvetnika in sodnega sodnega postopka, katerega izid je negotov, saj sodne prakse na tem področju skorajda ni.

 

Zniževanje stroškov računovodskih storitev

 

Na Zbornici računovodskih servisov že več let ugotavljajo, da je področje računovodskih storitev izredno neurejeno, saj za opravljanje dejavnosti, niso predpisani nobeni pogoji. Ker pogojev ni, lahko računovodski servis ustanovi kdorkoli, brez ustrezne izobrazbe, brez predpisanega funkcionalnega izobraževanja, brez zavarovanja za poklicno odgovornost, ... .

Zato so se na Zbornici računovodskih servisov odločili, da bodo k ureditvi stanja na tem področju dodali svoj prispevek. Tako je nastal katalog računovodskih servisov, v katerega se lahko vpišejo le podjetja, ki izpolnjujejo za to predpisane pogoje. Podjetje Najgo je eno izmed 76 podjetij, vpisanih v katalog (naj za primerjavo omenimo, da je na trgu preko 4.000 računovodskih servisov). Za vpis je poleg nekaterih drugih pogojev potrebna tudi:

  • zaposlitev strokovnega vodje z ustreznim znanjem in opravljenim vsakoletnim izobraževanjem v skladu s pravilnikom zbornice in
  • sklenjeno zavarovanje poklicne odgovornosti.

Vpis v katalog računovodskih servisov


 

ZNIŽEVANJE TVEGANJA NAŠIH POSLOVNIH PARTNERJEV

Podjetje Najgo v okviru dolgoročnega opravljanja računovodskih storitev v skladu s pogodbeno razmejitvijo odgovornosti garantira povrnitev vseh stroškov, ki bi nastali v primeru strokovne napake zaposlenih.

V ta namen imamo sklenjeno zavarovanje splošne odgovornosti iz registrirane dejavnosti, zavarovanje poklicne odgovornosti ter dodatno zavarovalno kritje za stroške ponovne izdelave dokumentov za vsa tveganja.

Prva stranStoritveZaposleniPovezaveKontaktPogosta vprašanjaNovostiPovpraševanje

Izjava o zasebnosti

 
Avtorske pravice (c) 2010 Najgo d.o.o. Vse pravice pridržane