Službeni telefon zasebni namen boniteta davčno priznan nepriznan strošek
službeni telefon zasebni namen strošek prizan boniteta Domača stran Zemljevid strani   Pošlji sporočilo
Računovodski servis Storitve Zaposleni Povezave Kontakt Računovodska tarifa Novosti Povpraševanje

ŽELITE KRAJŠI NASVET

Pozor: Za spodaj navedene informacije ne prevzemamo nikakršne odgovornosti. Če vam pridobljene informacije niso dovolj, poglejte v navedeno zakonodajo in standarde. Prepričajte se, da se predpisi v vmesnem obdobju niso spremenili.

Ali se uporaba službenega telefona v zasebne namene obravnava kot boniteta. Ali se uporaba službenega telefona v zasebne namene obravnava kot davčno priznan strošek v podjetju?

 

Na podlagi 39. člena Zakona o dohodnini se uporaba računalniške in telekomunikacijske opreme, ki jo delodajalec zagotovi delojemalcu (sem spada tudi službeni telefon), ne šteje za boniteto.

Po drugi strani pa so v skladu s 30. členom Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb davčno nepriznani odhodki stroški, ki se nanašajo na privatno življenje, primeroma za zabavo, oddih, šport in rekreacijo, vključno s pripadajočim davkom na dodano vrednost.

Tako bi bilo pri delodajalcu, pri kateremu zaposleni uporabljajo službene telefone za zasebni namen, dobro razdeliti stroške uporabe na del, ki se uporablja v službene in del, ki se uporablja v zasebne namene. Tako bi bil del stroškov davčno nepriznan, preostali del pa davčno priznan.

Vir:

Zakon o dohodnini (ZDoh-2) in

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2)

Prva stranStoritveZaposleniPovezaveKontaktPogosta vprašanjaNovostiPovpraševanje

Izjava o zasebnosti

 
Avtorske pravice (c) 2010 Najgo d.o.o. Vse pravice pridržane